Artık global arenada ayakta kalabilmek insana verdiğimiz değer ve saygıyla ölçülür duruma gelmiştir. Bugünün tüketicisi, istek ve beklentilerinin en üst seviyede karşılanmasının yanında ; kendisine , içinde bulunduğu çevreye ve dünyaya değer verilmesini, saygı gösterilmesini beklemekte ve piyasada bunu sorgular durumdadır.
Bu yöndeki gelişmeler kurum ya da kuruluşların çevre ile etkileşimlerini kontrol altına alabilmelerini, kontrol altında tutabilmelerini ve çevre icraat ve başarılarını sürekli iyileştirebilmelerini sağlayacak yönetim sistemlerine ihtiyaç olduğu gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Avrupa Birliği ile entegrasyonda da
en önemli konulardan olan Çevre; ayrıca Çevre ve Orman Bakanlığının da yaptığı denetimlerde bu standardın isteklerine paralel konuları içermektedir.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, temelinde tabii kaynak kullanımının azaltılması, toprağa, suya, havaya verilen zararların minimum düzeye indirilmesini amaçlayan, risk analizleri temelinde kurulan bir yönetim modelidir.
• Ulusal ve uluslararası kanuni mevzuatlara uyum ,
• İzin ve yetki belgelerine sahip olmada kolaylık,
• Ulusal ve uluslararası alanda saygınlık,
• Çevre etkilerinden doğan maliyetlerde azalma,
• Doğal kaynakların etkin kullanımını dolayıaıyla giderlerde azalma, verimlilik artışı,
• Müşteriye, çevre yönetimi için bir soeumluluk alındığı güvencesinin verilmesiyle, müşteri güveninde artış,
• Mesuliyetle sonuçlanan olayları azalma,
• Firma faaliyetlerinden kaynaklanan kirlilik, kaynaktan başlayarak kontrol altına alınır ve kirlilikte azalma,
• Olası tehlike hallerinin belirlenmesi sayesinde acil durum ve kazalara karşı hazırlıklı olunduğundan kayıpla sonuçlanan olaylarda azalış,
• İşyeri kalitesinin artması sebebiyle personelin moralinin artması ve işletmeye bağlılığın sadakatin artması,
• Çalışanlara verilen eğitimler sonucunda çevre konusunda bilincinin artması.
Yükümlülük Altına Girme ve Politika: İşletme çevre politikasını belirlemeli ve Çevre Yönetim Sistemine bağlılık taahhüdünde bulunmak durumundadır.
Planlama: İşletme faaliyet, ürün ve hizmetlerinin çevre boyutlarını belirlemeli ve bunlardan önemli olanları seçmelidir. Taahhütlerini gerçekleştirmek için amaç ve hedefler tayin edilmeli, bu amaç ve hedeflere erişmek için gerçekleştireceği faaliyetleri programlamalıdır.
Uygulama ve İşlem: İşletme, çevre politikasını gerçekleştirmek, amaç ve hedeflerine erişebilmek amacıylala etkin bir uygulamada bulunabilmek için gerekli beceri ve imkanlarla birlikte bir destek mekanizması geliştirmelidir.
Kontrol ve Düzeltici Faaliyet: Kuruluş, çevre faaliyetini ve bu faaliyetteki başarı derecesine ölçme, izleme ve değerlendirme işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Gözden Geçirme ve Geliştirme: Kuruluş, genel çevre faaliyetini ve bu faaliyetteki genel başarı seviyesini geliştirmek maksadıyla, çevre yönetim sistemini gözden geçirmeli ve devamlı olarak geliştirmelidir.
ISO 14001 Belgesi maliyeti hakkında ve ISO 14001 belgesi belgelendirme süreci hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, ISO 14001 belgesi danışmanlık hizmeti için firmamızla iletişime geçiniz.